Leren presenteren, kan iedereen dat?
14 februari 2013 | Nobbe MierasTúúrlijk, iedereen kan leren presenteren! Tenminste, dat roepen wij altijd bemoedigend tegen klanten. En met ons alle andere aanbieders van presentatietraining, want als presenteren niet te leren is, wat is dan nog ons bestaansrecht. En we liegen we ook niet, het is echt mogelijk om te leren presenteren. Maar het is ook wel eens goed om het genuanceerde verhaal te vertellen. Om dat te doen begin ik een stapje eerder.
Nederlanders
In ons boek ‘Meestersprekers‘ dat in 2010 verscheen concludeerden we al dat spreken en presenteren in Nederland iets heel anders is dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Zo staan Nederlanders wat wantrouwend tegenover alles wat op overdrijven lijkt en vinden ze dat het vooral om de ‘inhoud’ moet gaan. De speeches van Obama vinden we prachtig, maar een Nederlandse politicus met eenzelfde stijl zouden we waarschijnlijk een aansteller vinden.
Nog een opvallend verschijnsel dat de verschillende kopstukken in ‘Meestersprekers’ beschrijven, is dat Nederlanders zich (in tegenstelling tot buitenlandse sprekers) nauwelijks voorbereiden en vooral zichzelf willen zijn in een presentatie (waar wij erg voor zijn!). Alleen interpreteren Nederlanders dat ‘jezelf zijn’ als geen aandacht besteden aan de voorbereiding van je verhaal, behalve dan het combineren van een paar oude PowerPoint presentaties met onsamenhangende bullets.
Leren presenteren
Om te leren presenteren moet je tijd en moeite investeren. Alleen op een totaal andere manier dan de meeste mensen denken.
Je hoeft geen tijd en energie te steken in het repeteren van je tekst voor de spiegel of het instuderen van leuke grapjes en dingetjes. Je hoeft immers geen ‘performance’ te houden waarbij je zo leuk mogelijk moet overkomen, je wilt je expertise delen met andere mensen en ze bijvoorbeeld overtuigen van jouw zienswijze. Dat vraagt dat je leert hoe je jouw inhoud op een zo goed mogelijke manier bij je publiek krijgt. En dat vraagt weer kennis en vaardigheid in het structureren en ontwerpen van verhalen die voor jouw specifieke publiek te vatten zijn. En ondanks dat mensen denken dat ze dat gedeelte al in de vingers hebben, blijkt in onze praktijk dat hier enorm veel winst op te behalen valt. En presentaties leren ontwerpen, dát kost tijd en moeite. Vooral dat deel moet je ‘oefenen, oefenen, oefenen’.
Ben Tiggelaar zegt in Meestersprekers hierover:
“Veel mensen hopen dat natuurlijk, die zeggen: Zou je hetzelfde kunnen leren zonder dat te oefenen?’ Maar laten we eerlijk zijn, alleen de vraag al: ‘Kan ik een geweldige zanger worden zonder te trainen? ‘Kan ik een fantastische ondernemer worden zonder enige ervaring?
Het antwoord is nee. Natuurlijk kun je leren presenteren. Als je er tijd en energie in wilt stoppen. En vooral ook, als je die tijd en energie in de goeie dingen stopt.
Meer over leren presenteren vind je hier bij onze training Praktisch Presenteren, of hier bij onze training Storydesign.