Het beroemde Dr Fox experiment
24 oktober 2011 | Nobbe MierasIn ons boek Meestersprekers schrijven we over het Dr. Fox experiment. Dit beroemde experiment toont aan dat als de vorm van een presentatie prettig overkomt, de inhoud van ondergeschikt belang is. Wat is het geval:een acteur, in dit experiment genaamd dr. Fox, blablaat er lustig op los over een bepaald vakgebied.
Hij zorgt er vervolgens wel voor dat het er interessant, levendig en deskundig uitziet. De experts(!) op dit vakgebied trappen er met open ogen in. De presentatie wordt positief beoordeeld. Kijk hieronder naar de opnames van het experiment.
Oneerlijk
Verbijsterend. Fascinerend. Maar ik worstel ook met de uitkomst van dit experiment. Het is vooral zo oneerlijk; als rechtgeaarde calvinist vind ik dat het om de inhoud moet gaan. En los daarvan zien we in onze praktijk toch ook heel overtuigend de kracht van een goed verhaal, hoe werkt dat dan?
Misschien moeten we maar helemaal ophouden met steeds de scheiding te willen maken tussen vorm en inhoud. Zoals onze docenten het op de opleiding vroeger al zeiden: “Je hebt water en je hebt een glas. Hoe wil je het water binnen krijgen zonder glas?”. Amen.