5 tenenkrommende presentatietips

18 oktober 2012 | Nobbe Mieras

Er zijn van die presentatietips waarvan niemand nog weet waar ze vandaan komen. Eigenaardige tips voor presenteren die mensen elkaar telkens weer vertellen, ook tijdens onze trainingen. Eén van de meest hardnekkige is deze: ‘Je moet niet naar je publiek kijken, maar erover heen. Dan lijkt het alsof je naar ze kijkt’. Klinkt leuk, maar het is natuurlijk een rampzalig advies. Het publiek mèrkt het als je concentratie niet op hen, maar op de achterwand gericht is. En zal zich dus ook minder aangesproken voelen.

Toch zijn presentatietips intrigerend. Wie verzint ze? Waaraan ontlenen ze hun gewicht? En vooral: hoe raken ze verspreid? Niemand weet het precies. Maar het is een feit dat er driftig op los getipt wordt, vooral via het internet. Iedereen heeft tenslotte wel een broer, tante of collega die ‘heel veel voor de groep gestaan heeft’. En ze zijn allemaal online.

De vijf meest hilarische presentatietips:

1. “Start pas als het stil is, observeer je publiek en kijk zonder iets te zeggen omlaag alsof je nadenkt. De mensen vragen zich dan af wat je gaat doen”
Je kunt natuurlijk ook een glas water kapot laten vallen, dan krijg je geheid alle aandacht en het ziet er een stuk minder vreemd uit. Of je kijkt gewoon je publiek aan voordat je begint.

2.”Als de angst te groot is doe je het gewoon niet. Kies voor een marketingstrategie waar u goed in bent. Er zijn nog zoveel andere manieren om aan klanten te komen.”
Fantastische tip als je een van de meest uitgelezen mogelijkheden om je invloed te laten gelden wilt laten liggen.

3. “Ben je van nature nogal verlegen? Heb je last van flinke plankenkoorts? Vertel het je publiek, begin er je presentatie mee.”
Dit is ook zo’n presentatietip die telkens weer opduikt, in allerlei varianten. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we echter dat de geloofwaardigheid van de spreker een van de belangrijkste dragers voor de overtuigingskracht is. Niet zeggen dus!

4. ”Doe vlak voor uw presentatie je ogen dicht. Visualiseer dat de mensen op de eerste rij in hun onderbroek zitten.”
Ik vind dit een van de leukste tips, echt. Voor mij zou het echter inhouden dat ik me niet meer op mijn verhaal zou kunnen concentreren. Maar wie weet werkt het voor jou.

5. “Kijk alsof je zelfverzekerd bent”
Okee. Maar hoe kijk je dan zelfverzekerd? Wat moet je dan doen? Onmogelijke tip dus, in dezelfde orde grootte als ‘Doe enthousiast’ (die horen we ook vaak). 

Mocht je nog wat tenenkrommende presentatietips hebben, laat het ons dan weten. We staan altijd open voor nieuwe inzichten. Mocht je zinnige presentatie tips zoeken, lees dan eens de ‘Ars rhetorica’ van Aristoteles. Duizenden jaren oud en nog altijd actueel. Voor wie dat te omslachtig vindt is er natuurlijk altijd nog de goeie ouwe training. Kan ik je van harte aanbevelen.